Wat is remedial teaching?

Waarschijnlijk heb je al een tijdje het idee dat je kind hulp nodig heeft. Ik bied individuele specifieke ondersteuning aan kinderen bij wie de leerontwikkeling minder goed verloopt. Dit wordt remedial teaching, ook wel RT genoemd. Remedial teaching betekent ‘herstellend lesgeven’. Door middel van een reken diagnostisch onderzoek zoek ik naar de oorzaak van het rekenprobleem. Hoe komt het dat jouw kind moeite heeft met de vermenigvuldigingen, het optellen tot en met 100, de breuken, procenten of een ander onderdeel?

Heeft je kind hulp nodig bij het rekenen?

Na het onderzoek stel ik een begeleidingsplan op met doelen voor 8 à 10 weken. De begeleiding is gericht op succeservaringen. Door samen met jouw kind te komen tot een plan van aanpak, krijgt je kind de mogelijkheid om grip op het eigen leerproces te krijgen en leert daardoor met meer plezier en zelfvertrouwen leren.

Fam. Verhoeff: ‘Anneke had al gauw door wat onze dochter nodig had om te kunnen leren en te groeien in het rekenen.’

 

 

 

 

 

Het doel van remedial teaching

Tijdens de begeleidingsmomenten bied ik één op één instructie, oefening en herhaling. Door remedial teaching wordt het rekenprobleem verkleind of zelf weggenomen. Tijdens de begeleidingsmomenten leert jouw kind gebruik te maken van zijn of haar kwaliteiten en mogelijkheden.

Daphne: ‘Ik zie mijn dochter groeien. En niet alleen in de resultaten maar juist in haar vertrouwen.’

Remedial teaching  is ook helpend om je kind meer zelfvertrouwen te laten krijgen, bijvoorbeeld in een periode dat je zoon of dochter even niet optimaal functioneert.

Tirsa: ‘Ik vond rekenen voordat ik naar Anneke ging verschrikkelijk, maar nu heb ik er weer plezier in gekregen!’

De begeleiding is in principe tijdelijk. Jij wordt als ouder intensief betrokken bij de begeleiding en krijgt wekelijks een schriftelijk verslag. In dit verslag staat beschreven aan welke doelen er is gewerkt, hoe het begeleidingsmoment verliep en eventuele bijzonderheden.

Is  remedial teaching hetzelfde als bijles? Nee, tijdens bijles wordt de lesstof herhaald. Remedial teaching richt zich op het verhelpen van de belemmeringen bij het leren. Als inzicht of beheersing ontbreekt heeft herhaling geen zin. Vaak heeft je kind eerder een achterstand ontwikkeld, waardoor de ontwikkeling minder goed verloopt.

Hoe fijn is het als jouw kind zelfstandig(er), met meer plezier en vertrouwen deel kan nemen aan het onderwijs op school?

Neem contact op, om kennis te maken en antwoord te krijgen op uw vragen.